صفحه نخست / روشنگری / مسیحیت پیشگرا (بخش سوم)

مسیحیت پیشگرا (بخش سوم)



یکی از اصطلاحات معمول و عرف امروزی بین برخی از مسیحیان در زبان انگلیسی کلمه "Honest" است. به عبارتی این صفت به شخصی اطلاق می شود که استدلال شخصی خود را پیرامون مقوله ای در حیطه ایمان مسیحی (برای مثال، کتاب مقدس) ابراز میدارد. ادعایی چون رد الهامی بودن بخشی از کتاب مقدس، یا نوشته های رسولان. تکرار و پافشاری بر چنین رویه ای به عنوان صداقت یا صادق بودن شخص تلقی می شود. گوئی آنانی که به حقانیت کتاب مقدس اعتقاد دارند و معتقد به خطاناپذیری آن هستند فاقد این خصیصه هستند. 

این روش یکی از ابزارهای مستند در تفکر پست مدرنیته است که طی آن تلاش در تغییر و تعریف دوبارهء مفاهیم در حوزهء زبان و کلام انسانی است و عملا بسیاری از این مهم بی خبرند. روشی خصمانه تا تاثیر به اصطلاح منفی زبان انسانی برای نسل حاضر (خصوصا آیندگان) از بین برود. هدف تعویض و تغییر تدریجی ماهیت زبان و بیان انسان گذشته است، اگر چه این تغییر جزئی باشد." چکیده و خلاصه از چند خط فوق در یک جمله سطر این است: "ایراد شما از کتاب مقدس، یا هر نوع آموزهء الاهیات مسیحی گویای شجاعت و صداقت شما تلقی می شود."

در بخش نخست از مقالات پیرامون مسیحیت پیشگرا به نویسنده و بلاگری به نام ریچل هِلد ایون اشاره شد. نویسنده ای که در مدت زمانی بسیار کوتاه، سمبل و مشعلدار حرکتی "صادقانه" به تعبیر بیمارگونه مسیحیت لیبرال تبدیل شد. ایشان در کتابی که تحت عنوان "الهام شده" به چاپ رسید با کلمات ذیل فصل اول را باز میکند:

"هر جند بسیاری از داستانها، ضرب المثل ها، و اشعار سینه به سینه انتقال یافته اند، اما اساتید بر این باور هستند که نوشتجات یهود (عهد عتیق) در دوران پادشاهی داود و سپس بعد از تهاجم لشکر بابل به یهودا (حکومت جنوبی) نگاشته شد."  (الهام شده، صفحه 7)

در این مقاله، تمرکز اصلی در معرفی نوع تفکر و الاهیات لیبرال به خوانندگان مسیحی است. تفکری دیر زمان که از مرزهای بی در و پیکر کلیسای غرب گذشته و در حال نفوذ به کلیسای ایرانی می باشد، اما،  عدم پرداختن به ادعای فوق نیز به دور از عدالت خواهد بود. پس در چند سطر ذیل، عبارت فوق را مورد بطور مختصر مورد بررسی قرار خواهیم داد.

هر اشاره  به این مطلب در قرن حاضر ضروری نیست، اما یکی از عوامل موفقیت های ایون (در شهرت لیبرال گونه اش)  و صعود او از یک مقاله نویس ساده تا احراز عنوان نویسنده پرفروش و برجستهء نیویورک تایمز (New York Times bestselling author)  را مدیون شبکه اجتماعی توییتر باید دانست. ایشان در یکی از پست های توییتر خود قویا برخی از الاهیدان های مسیحی را برای عدم پذیرش الاهیاتش به باد انتقاد گرفت. ایون دو معضل را مورد استناد قرار داد. دلیل اول،  عدم درک الهیدانانِ منتقد از تفسیر او و دلیل دوم را به جنسیت مونث بودنش استناد کرد. اما، نگاهی فارغ از احساسات شخصی و سیاست عرف امروزی (سوءاستفاده) در راستای  مطالعه و مرور از فصل اول کتاب، هر خواننده ای متوجه نبود هر گونه تفسیر (Exegesis) می شود! بدین معنی که ریچل در تلاش برای رد الهامی بودن بخش هایی از عهد عتیق از هیچگونه روش تفسیری استفاده نکرده بود.

همچنین نقل قول وی پیرامون رد الهامی بودن بخش هایی از عهد عتیق فاقد هر گونه استنادی به متون و اصول تفسیری دارد. در واقع، اِیوِن شخصیت های کلیدی کتاب مقدس چون آدم، حوا، ابراهیم، اسحق، اسماعیل، یعقوب، موسی، هارون، یوشع، سموئیل و بسیاری دیگر را به استناد "شخصی" خود فاقد وجود خارجی می دانسته است. مرور مجددی بر کتاب "الهام شده" به قلم اِیوِن، نویسنده این متن را متوجه سه نویسنده ای کرد که کتاب وی را مورد تایید قرار داده اند. یکی از این نویسندگان، دکتر پیتر انز است که خود سابقه بسیار بحث انگیزی را به همراه دارد و ایشان از حمایت کنندگان اینگونه الاهیات لیبرال است. بنا به عقیده انز، "اگر تمرکز ما بر کتاب مقدس برای درک صحیح تاریخ باشد، در آن صورت اناجیل ما را با چالش فلج کننده روبرو خواهند کرد." (نقل قول از کتاب The Bible tells me so، صفحه ۸۹)

 

  




گروهی متشکل از اعضای سابق فعال در کلیسای انجیلی مشایخی ایران که بعد از مهاجرت به غرب با رصد روایت حاکم بر آموزه‌ها و تعالیم کلیسای پروتستان فارسی‌زبان خارج از ایران، درصدد برآمدند تا با ارائه مطالب، نوشته‌ها اعم از نگارش یا ترجمه و تعالیم مبتنی بر کتاب‌مقدس بستری را فراهم کنند تا نقشی هدایتگر و اصلاح‌گرانه برای کلیسای امروز و آینده در دنیای فارسی‌زبان باشند ...

 

رفتن به بالا